wo. apr 24th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Wifi aan boord vinden vakantievliegers maar niks

wifi, aan, boord

Steeds meer luchvaartmaatschappijen bieden wifi aan boord aan, maar de Nederlandse vakantievliegers piekeren er niet over. De vraag is nog of de gemiddelde Nederlander ervoor wilt betalen.

Whatsappjes versturen, films kijken of even je mail checken terwijl je een paar uur in de ligt zit. Ideaal toch?! Sinds dit jaar biedt bijna driekwart van de luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid om wifi te gebruiken op één of meerdere toestellen. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van vliegticketvergelijkingssite Tix naar het aanbod van wifi en tarieven.

Tarieven

In steeds meer toestellen wordt de service aangeboden, máár daar hangt wel een stevig prijskaartje aan vast, blijkt uit het onderzoek. Toch lijkt de prijs met 12 procent flink te zijn gedaald, maar in de praktijk is een gebruiker nog altijd gemiddel 6,65 euro per uur of 14,35 per vlucht kwijt.

Volgens het onderzoek moet je kiezen voor een vlucht met de Scandinavische luchtvaarmaatschappijen als je goedkoop uit wilt zijn. Sinds dit jaar bied SAS internet aan ‘van streamingkwaliteit’ voor 4,90 euro per vlucht, en op Europese vluchten van Noorwegen is de wifi zelfs gratis. De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP is een van de duurste. Die rekent 1 euro per MB. Een reiziger moet bij de concurrent Aeroflot moet ook een flink buidel tasten: die krijgt voor 45 euro 150 MB.

Kwaliteit

Je mag een behoorlijke snelheid verwachten voor dit soort bedragen, toch is de kwaliteit van de wifi nog lang niet altijd om naar huis te schrijven, zegt Linda Folkers van vergelijker Tix. ‘’Die systemen hebben zeker niet dezelfde snelheden die als je thuis gewend bent.’’

De vraag is nog altijd hoeveel reizigers het afgelopen jaar wifi aan boord hebben gekocht en wat ze bereid zijn om maximaal te betalen. Tix-onderzoek gaat in ieder geval niet op die vragen in. Uit een recent onderzoek van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse bleek dat bijna 60 procent van de Amerikanen, European en Aziaten er best voor willen betalen. In een AD-poll gaf 39 procent van de ruim 12.000 mensen aan er ‘helemaal niets ervoor willen betalen’, 29 procent zei er 5 euro over te hebben.

Bij die uitkomst heeft Folkers van Tix zo haar twijfels: ‘’Wat Nederlanders zeggen te willen betalen en daadwerkelijk doen, kan nogal verschillen.’’ Volgens haar leeft de behoefte aan wifi aan boord niet zo onder Nederlanders. ‘’De meeste reizigers stappen goed voorbereid het vliegtuig in: ze hebben al een e-book of film gedownload en kunnen echt wel even zonder. ‘’

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen lijken ook die indruk te hebben. De vakantievliegers zijn het ook niet van plan om dat op korte termijn in te voeren. KLM is de enige vervoerder die het in een beperkt aantal vliegtuigen aanbiedt.

Prijsverhoging

‘’Wifi aan bood van vliegtuigen installeren is voorlopig nog heel duur, terwijl wij verwachten dat niet heel veel vakantiegangers willen betalen om die paar uurtje online te zijn,’’ voert een zegvrouw van Corendon aan. ‘’Daan zou het installeren van wifi leiden tot hoge prijzen voor onze vakantieprijzen en dat willen we niet.’’

Ook luchtvaartmaatschappij Transavia laat weten voorlopig er niet aan te wagen. ‘’De kwaliteit is nog dusdanig laag en de kosten hoog dat we het voorlopig niet zullen introduceren op onze vluchten’’, reageert een woordvoerder. Daarentegen hebben ze wel een wlan-netwerk, passagiers kunnen op dit netwerk wel video’s bekijken of muziek luisteren, maar alleen niet surfen.

Tix denkt dat de Nederlandse vakantievlieger gaat wachten totdat de systemen beter én goedkoper zijn. ‘’Ze zullen pas instappen als ze zelf niet al te grote investeringen te hoeven doen en tegen een scherpe prijs kunnen aanbieden . Het zijn niets voor niets prijsvechters’’, aldus Folkers.

About Post Author