vr. apr 19th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

‘Facebook Files’ geven inzicht in censuur

De Engelse krant The Guardian heeft belangrijke documenten van Facebook in handen gekregen. Zij publiceerde 100 interne memo’s van Facebook waarin criteria en censuurregels van het sociale mediaplatform staan. Er werd bijvoorbeeld bekend dat livevideo’s van zelfverminking niet van de website worden verwijderd. Ditzelfde geldt voor afbeeldingen van mensen in concentratiekampen, ook wanneer deze naakt zijn. Volgens Facebook hebben ze namelijk een maatschappelijk belang.

De omstreden richtlijnen van Facebook komen voor het eerst naar buiten. Het bedrijf krijgt al enige tijd kritiek. Er zijn bijvoorbeeld live uitzendingen geweest van moorden en er is een bekende historische foto verwijderd waar een naakt meisje in de Vietnam oorlog te zien is..

Werknemers Facebook klagen over de richtlijnen

The Guaridan heeft de documenten inmiddels de ‘Facebook Files’ genoemd. Er wordt duidelijk dat de werknemers klagen over de richtlijnen. Een moderator heeft gemiddeld tien seconde de tijd om een bericht te beoordelen. Dierenmishandeling, pesterijen en abortussen worden in veel gevallen toegestaan. Het plaatsen van wraakporno is dan weer niet toegestaan. De werknemers vinden de richtlijnen erg verwarrend. Wanneer er bijvoorbeeld naakt te zien is bij een abortus, is dit niet toegestaan. Ook wanneer pesterijen een ‘sadistisch karakter’ hebben, moeten ze worden verwijderd.

Er zijn ook wat statistieken naar voren gekomen uit de Facebook Files. Het platform heeft wereldwijd twee miljard gebruikers. Iedere minuut worden er 1,3 miljoen berichten geplaatst. Wekelijks worden er gemiddeld 6,5 miljoen nepaccounts gemaakt. Met deze gigantische getallen is het niet mogelijk om alles door mensen te laten bekijken. Facebook zet daarom software in om bijvoorbeeld naaktfoto’s te weren.

Grijs gebied

In een interview met The Guardian bevestigt Monika Bickert, hoofd van Global Policy Management, dat het bepalen van de regels lastig is. Er moet volgens haar rekening gehouden worden met normen over de hele wereld. In Europa vinden mensen bijvoorbeeld dat er bepaalde dingen prima geplaatst kunnen worden. In Azië kan er over hetzelfde bericht heel anders worden gedacht. Waar je de lijn ook trekt, er zal altijd een grijs gebied zijn.

About Post Author