Pulsvissen verleden tijd of toekomst?

pulsvissen

Vandaag wordt er in het Europees parlement besloten er vissers nog mogen pulsvissen. Deze manier van vissen wordt ook wel met de pulskor vissen genoemd. Het vissen met stroomstootjes is voor Nederlandse vissers een innovatieve manier om tong en schol zonder milieu schade te vangen. Andere landen zijn bang om de concurrentie strijd te verliezen door deze uitvinding.

Pulsvissen ter sprake in Brussel

Voor Brussel zijn er betere argumenten nodig dan de concurrentiestrijd. Er worden veel nep verhalen verteld over de puls visserij. De manier van vissen zal het milieu schaden. Sinds 2009 experimenteert de Nederlandse visserij met de pulsvisserij. Door met kleine stroom stootjes de platvissen de netten in te lokken, hoeft de visser niet meer met de zware netten en kettingen over de bodem van de zee te gaan. Dit heeft dus een positief effect. De vissers vangen geen vis meer die zij eigenlijk niet willen vangen, zij slopen de bodem met de planten niet en zij nemen geen zee egels en zee sterren meer mee. Voor het milieu is het ook een stuk beter, omdat de boten tot wel de helft minder brandstof verbruiken.

Accepteren van pulsvisserij

De Europese commissie is er van overtuigd dat de pulsvisserij grote voordelen heeft. De commissie wilde de visserij al vrij geven maar de lidstaten staken hier een stokje voor. Het Europese parlement probeert op dit moment weer de deur te openen. Er liggen op dit moment twee voorstellen op tafel. één hiervan is van de voorzitter van de Franse visserij, die de pulsvisserij wil verbieden. Daarnaast ligt er een voorstel die een compromis voorstelt.

Bij het Franse voorstel zijn tegengeluiden. De Fransen wil alle innovatie overboord gooien. Het andere voorstel stelt dat de huidige pulsvissers een tijdelijke vergunning krijgen voor het pulsvissen. In die periode moet er wetenschappelijk onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek moet uitwijzen dat de manier van vissen inderdaad niet schadelijk is voor het milieu.